Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr

Σάββατο, Ιανουαρίου 24, 2009

Η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι υπόθεση όλων μας

Η μαρτυρία ενός απλού πολίτη,του Μ.Μαστραντωνάκη,για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια του Ρεθύμνου,έρχεται να υπενθυμίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο,τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές και τα κρατητήρια της χώρας.

Οι συνθήκες υγιεινής που θυμίζουν κάτι χειρότερο από στάβλο,οι μειωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές από πλευρας αστυνομικών και το χειρότερο η εγκληματική διαχρονική αδιαφορία από της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα.

Η τραγική ειρωνία για τις δυνάμεις του δικομματισμού που ευαγγελίζονται την πρόοδο και την εξέλιξη μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα,είναι ότι αυτοί φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για τη ζοφερή πραγματικότητα,η οποία μόνο με συνθήκες μεσαίωνα μπορεί να παρομοιαστεί,που ζουν οι,μόνιμα ή προσωρινά,κρατούμενοι.

Προφανώς για αυτούς,οι κρατούμενοι είναι απόκληροι της κοινωνίας που τους αξίζει να ζουν στοιβαγμένοι σε κλουβιά 3,4 τετραγωνικών,εξαθλιωμένοι χωρίς να έχουν,πολλές φορές,τη στοιχειώδη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους συγγενείς και τους οικείους τους.

Αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες,όπως και τα περιστατικά εξευτελισμού από πλευράς αστυνομικών εις βάρος κρατουμένων,πάντα με μια παραπάνω «ευαισθησία» στους μετανάστες έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε καταδίκες της Ελλάδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτά οδήγησαν την χρονιά που μας πέρασε σε ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης και αξιοπρέπειας που ξέσπασε στις ελληνικές φυλακές,όπου χιλιάδες κρατούμενοι απαίτησαν τα αυτονόητα δικαίωματα τους έτσι ώστε η διαδικασία σοφρωνισμού τους να πάψει να είναι μια διαδικασία συνεχούς τιμωρίας και να βελτιωθούν οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Ως Νεολαία Συνασπισμού,ζητάμε να ερευνηθεί άμεσα η καταγγελία του κ.Μαστραντωνάκη για την απάνθρωπη κατάσταση στο κρατητήριο του Ρεθύμνου,να υπάρξει άμεση μέριμνα για να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους του κρατητηρίου και να δοθεί άμεσα πολιτικό άσυλο σε όσους παλαιστίνιους μετανάστες,βρίσκονται εκεί λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ζητάμε το αυτονόητο:

Σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.Εδώ και τώρα.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Οργανωση Ρεθυμνου


Δεν υπάρχουν σχόλια: