Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 03, 2010

Σχετικά με το διάγγελμα Παπανδρέου...Ή με τη συναίνεση ή με την αξιοπρέπεια

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να μετατρέψει τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ να μοιάζουν με ένα πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού περιέχει μέτρα που αν είχαν εκφωνηθεί προεκλογικά από την ΝΔ οι 10 μονάδες δεν θα αποτύπωναν την διαφορά της με το πρώτο κόμμα αλλά το εκλογικό ποσοστό της.

Η ίδια η οξύτητα της καπιταλιστικής κρίσης που διανύουμε αναγκάζει το κάθε κόμμα να τοποθετηθεί με βάση των πυρήνα της αντίληψης του. Ακριβώς για αυτό βλέπουμε να συγκροτείται ένα μπλοκ συναίνεσης από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από την έναρξη της κρίσης , όλα τα μέτρα που προτείνονται έχουν ως κύριο στόχο να σώσουν την κερδοφορία των τραπεζών και των επιχειρήσεων και όχι να προστατέψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το καλό του κεφαλαίου ταυτίζεται με τα καλό της κοινωνίας, έτσι η κυβέρνηση βρίσκει λεφτά για τις τράπεζες, επιδοτεί τις επιχειρήσεις αλλά δεν μπορεί να στηρίξει ένα δημόσιο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο μοναδικός δρόμος που απομένει στο κόσμο της δουλειάς και στην νεολαία είναι η συνολική απάντηση για την ανατροπή όχι μόνο των συγκεκριμένων μέτρων αλλά συνολικά της πολιτικής που μας έχει φέρει μέχρι εδώ. Να κοινωνικοποιηθούν οι τράπεζες κάτω από καθεστώς δημόσιου ελέγχου, να στηριχθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να ακυρωθούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις και να φορολογηθεί επιτέλους το κεφάλαιο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι. Η κόκκινη γραμμή έχει χαραχθεί και όλοι πρέπει να διαλέξουν φίλους και εχθρούς. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει μια τελευταία ευκαιρία να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του Κουίσλινγκ στο εργατικό κίνημα και να κηρύξει μαζί με την ΑΔΕΔΥ γενική απεργία για τις 10 του Φλεβάρη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ηγεσία του ΚΚΕ πρέπει να αναλογισθεί τις ευθύνες της και να συμμετέχει σε κοινούς και ενωτικούς αγώνες σταματώντας μια μοναχική πορεία που μόνο στους «από πάνω» είναι χρήσιμη.

Η Νεολαία Συνασμισμού,όλο το επόμενο διάστημα θα θέσει ως κύριο στόχο της,την οργάνωση του αγώνα της νεολαίας,των εργαζομένων και των ανέργων,έτσι ώστε η διέξοδος από την κρίση να συντρίψει τις πολιτικές που ευθύνονται για αυτήν και όχι να ισοπεδώσει την κοινωνία.

Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: