Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2010

Σχετικά με την απόφαση των Προέδρων των ΤΕΙ

Πίστωση χρόνου ενός μήνα πήρε το υπουργείο από τους προέδρους των ΤΕΙ για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ την ίδια ώρα προχωράει το προεδρικό διάταγμα για την αναγνώριση των αποφοίτων των κολεγίων και την καταστρατήγηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας από την πίσω πόρτα. Την ίδια στιγμή που τα προβλήματα στα ΤΕΙ οξύνονται με την εντεινόμενη υποχρηματοδότηση, τα ανεπαρκή προγράμματα σπουδών ειδίκευσης και επιφανειακής κατάρτισης που καταλήγουν σε πτυχία ανεργίας ή στην καλύτερη περίπτωση σε μισθούς πείνας, με πολλά περιφερειακά τμήματα να οδηγούνται στο κλείσιμο και χιλιάδες αποφοίτους να είναι στον αέρα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αποδεικνύονται καλοί πιστωτές για την κυβέρνηση όχι όμως για το μέλλον των σπουδαστών, των αποφοίτων, των ίδιων των ΤΕΙ.

Σήμερα όσο ποτέ έρχεται στην επιφάνεια η συνεχής απάξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο αναχρονιστικός διαχωρισμός ανάμεσα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ που παράγει αποφοίτους πολλών ταχυτήτων. Σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο και επίκαιρο να καταργηθεί αυτός ο διαχωρισμός και να διαμορφωθεί μία και ενιαία βαθμίδα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με ελεύθερη πρόσβαση, με ενιαία πτυχία ανά γνωστικό αντικείμενο και κατοχυρωμένα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Τώρα που οι πρόεδροι των ΤΕΙ αρκούνται στο να απειλούν σε μία συντεχνιακή λογική με lock out για τα μάτια του κόσμου και συνδιαλέγονται με την κυβέρνηση, που μόνο για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν κόπτεται, δείχνουν ότι δε θέλουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν μία διαφορετική προοπτική για τα ΤΕΙ από αυτήν που επιτάσσουν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και της Μπολόνια.

Τώρα λοιπόν οι μόνοι που μπορούν και πρέπει να σταματήσουν τη διαρκή υποβάθμιση των ΤΕΙ και να αγωνιστούν για την κατάργηση των κολεγίων, για επαγγελματικά δικαιώματα, για την προοπτική της ενιαίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, είναι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα, σπουδαστές και καθηγητές με πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Το επόμενο διάστημα μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα θα αγωνιστεί για να μπλοκάρει όλες τις στοχεύσεις του υπουργείου και στις 10 Μάρτη στη σύνοδο προέδρων ΤΕΙ που θα γίνει στη Λαμία θα είναι εκεί για να δηλώσει στην κυβέρνηση και τους στενούς της συνεργάτες τους προέδρους ότι δε δίνει σε κανέναν πίστωση χρόνου για τη διαιώνιση αυτής της αδιέξοδης κατάστασης. Μόνη λύση είναι ο δρόμος του αγώνα και αυτόν θα ακολουθήσουμε...

Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: