Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr

Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ


Στις 22-23 Οκτώβρη διεξήχθη στο Ρέθυμνο η 65η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Η υπουργός παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου σχεδίαζε να παρουσιάσει το προσχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νέο Πανεπιστήμιο όπως και η ίδια το αποκάλεσε.

Ένα πανεπιστήμιο που θα διοικείται από επιχειρηματίες και από πρόσωπα του « ευρύτερου επιστημονικού και κοινωνικού χώρου» στα πλαίσια των συμβουλίων διοίκησης που αντικαθιστούν τα σημερινά όργανα διοίκησης(συγκλήτους και ΓΣΤ). Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα καθορίζεται από τις προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ των μάνατζερ και του κράτους . Προβλέπεται επίσης η επιβολή διδάκτρων τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς και η σκληρή εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών, με προαπαιτούμενα και συνεχείς εξετάσεις.

Επιπλέον, με την προώθηση της κατάργησης των τμημάτων και την εισαγωγή σε σχολές καταργείται το ενιαία γνωστικό αντικείμενο, διασπάται το πτυχίο και προωθείται το μοντέλο του εξατομικευμένου εργαζόμενου, χωρίς καμία συλλογική κατοχύρωση, του νέου εργαζομένου της επισφάλειας και της μαθητείας.

Τέλος, με τον πανεπιστημιακό Καλλικράτη προβλέπεται το κλείσιμο και η συγχώνευση πολλών σχολών, ιδιαίτερα της περιφέρειας. Μια διαδικασία που πραγματοποιείται με όρους αγοράς και όχι όρους που βασίζονται στις ανάγκες τα κοινωνίας και σίγουρα όχι με όρους ακαδημαϊκούς.
Με λίγα λόγια, το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης τελείωσε και στη θέση του έρχεται το πανεπιστήμιο επιχείρηση, το πανεπιστήμιο του μνημονίου και της αγοράς.

Στον αντίποδα της συνόδου των πρυτάνεων διοργανώθηκε στο Ρέθυμνο αντισύνοδος με πρωτοβουλία της Νεολαίας Συνασπισμού και των ενιαίων φορέων διδασκόντων του Πανεπιστημίου. Στα πλαίσια της αντισυνόδου διοργανώθηκε εκδήλωση στο κατειλημμένο πανεπιστήμιο Ρεθύμνου με θέμα την ανάλυση των νέων μέτρων στην εκπαίδευση και τον συντονισμό του αγώνα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στους δρόμους του Ρεθύμνου και βέβαια η μεγάλη και δυναμική πορεία προς το ξενοδοχείο όπου διεξαγόταν η σύνοδος. Φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα έδωσαν το παρόν και διαδήλωσαν ενάντια στην διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Η υπουργός υποδέχθηκε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή. Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ εγκαινίαζαν ουσιαστικά τον διάλογο με το υπουργείο.

Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών σε όλη την Ελλάδα και η μεγάλη συμμετοχή στις διαδικασίες της αντισυνόδου στο Ρέθυμνο ξύπνησαν μνήμες από το 2006, επανέφεραν στην κυβέρνηση τον μεγαλύτερο διαχρονικά εφιάλτη της, το πανεκπαιδευτικό κίνημα. Η Α. Διαμαντοπούλου δεν ανακοίνωσε το προσχέδιο νόμου όπως επιθυμούσε, άλλα έθεσε μία πλατφόρμα διαλόγου. Όπως όμως φαίνεται δύσκολα θα βρεθούν συνομιλητές, αφού πανεπιστημιακοί καθηγητές, η ΠΟΣΔΕΠ άλλα και πρυτάνεις είναι αρνητικοί σε κάθε μορφής διάλογο για αυτό το νόμο.

Το φοιτητικό κίνημα έδειξε πως είναι έτοιμο να προασπιστεί το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο ξανά να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής συνολικά.Ο νέος νόμος να μείνει στα χαρτιά, καμία συμμετοχή στον στημένο διάλογο του υπουργείου.

Nεολαία Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: