Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2011

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ 2011



Τα δημοτικά τέλη αποτελούν μεγάλο μέρος των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού. Είμαστε αντίθετοι με τις αυξήσεις που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο την 23/3/11, την ίδια στιγμή που η μείωση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) από την κυβέρνηση, πιέζει ασφυκτικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι πιθανόν μέσα από την ισοπέδωση των εισοδημάτων να δούμε μαζικά φαινόμενα αδυναμίας καταβολής των δημοτικών τελών. Έχουμε ήδη πολλά κρούσματα αδυναμίας πληρωμής σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα σε 1 χρόνο αυξήθηκαν κατά 35% οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Θεωρούμε ότι ο τρόπος που ετοιμάζονται δήμοι και κυβέρνηση να επιβάλουν, στην καθημερινή σχέση του πολίτη με το κράτος, τη δημοτική φορολογική ενημέρωση, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα μεγαλώσει την κρίση στις σχέσεις δημότη – θεσμού και την ανυποληψία των δήμων, που μεταβάλλονται σ’ ένα ακόμα φορομπηχτικό μηχανισμό. Η πληρωμή των υποχρεώσεων προς τον Δήμο είναι ευθεία συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης των δημοτών. Καλούμε τη δημοτική αρχή να μην εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο σε βάρος των οικονομικά και κοινωνικά πληττόμενων.

Στην προεκλογική περίοδο είχαμε αναφέρει ότι το Μνημόνιο φέρνει την ισοπέδωση στην κοινωνία, ότι ο Καλλικράτης θα επιβάλει τον οικονομικό μαρασμό, τη μείωση και την κατάργηση ουσιαστικά του έργου κάθε φορέα αυτοδιοίκησης. Κατηγορηθήκαμε ότι είμαστε υπερβολικοί, ότι δεν βλέπουμε ενδεχομένως “θετικές” πλευρές και τη δυνατότητα, μέσα από μια συνετή διαχείριση, εξόδου της χώρας από την κρίση. Βλέπουμε ότι, ακόμα κι εμείς, διαψευστήκαμε. Δεν έχουμε να κάνουμε καν με επαχθείς όρους πληρωμής χρέους. Πρόκειται για την εκποίηση της χώρας και δεν δικαιούται κανείς να στρουθοκαμηλίζει. Είναι ανάγκη να ξεδιπλωθούν μαζικές κοινωνικές αντιστάσεις σε όλα όσα επιχειρούν να μας επιβάλουν.

Ο Δήμος Ρεθύμνης δεν πρέπει να συναινέσει σε μια τέτοια πολιτική ή να ακολουθήσει τακτική Πόντιου Πιλάτου. Πρέπει να πάρει θέση γιατί είναι θεσμός του λαού και όχι κυβερνητικός εντολοδόχος. Ο Δήμος πρέπει να βρεθεί στην ίδια πλευρά με τους δοκιμαζόμενους πολίτες για την κατάργηση των άδικων μέτρων λιτότητας και φτώχειας και να διεκδικήσει πόρους για κοινωνικά έργα και υπηρεσίες υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών.

Καταθέτουμε ένα δείγμα των προθεσεών μας προς συζήτηση.

Ενδιαφέρουν οι πολιτικές, που δεν είναι απεριόριστες αλλά μόνο δύο: από τη μια είναι η επιλογή της λιτότητας και της διαχείρισης της φτώχειας και από την άλλη η επιλογή της αντιμετώπισης της κρίσης με διεκδικήσεις πόρων και με βάση τις αρχές της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει μεταφορά των οικονομικών βαρών σε αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια καρπώθηκαν το μεγαλύτερο μέρος της αλόγιστης και μη κοινωφελούς ανάπτυξης της πόλης.

Παρατηρήσεις επί των δημοτικών τελών

1. Η Εναλλακτική Κίνηση, δεν είναι κατά της ύπαρξης δημοτικών τελών, με δύο, όμως, προϋποθέσεις:

α. ότι τα τέλη είναι πράγματι ανταποδοτικά και β. ότι έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

2. Τα τέλη πρέπει να συνδέονται και να αποτελούν μοχλό διαμόρφωσης επιλογών και κατευθύνσεων για το τι πόλη θέλουμε. Άρα, έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής στη πόλη και θα έπρεπε οι δύο επιτροπές οικονομικών και ποιότητας ζωής να διαμορφώσουν μια κοινή πολιτική στρατηγική για την πόλη.

Για παράδειγμα: θέλουμε να αντλούμε έσοδα από την πολιτική ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, στερώντας από τους δημότες ζωτικό δημόσιο χώρο, ή θέλουμε έσοδα από την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών του δήμου, που αφορούν σε παρεμβάσεις αειφόρου και κοινωνικής ανάπτυξης στο σύνολο ή σε τμήματα της πόλης και μπορούν να δημιουργήσουν υπεραξία και αντίστοιχα έσοδα. Επίσης, πως συνδυάζονται τα τέλη με την καθαριότητα και την πραγματική και σε βάθος ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων;

Η Εναλλακτική Κίνηση θεωρεί ότι τα τέλη πρέπει να αποτελούν παράγοντα ανάπτυξης της πόλης και όχι διαχείριση της μιζέριας της.

3. Η δημοτική αρχή εισηγείται αύξηση των τελών στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Αν μιλήσουμε με τους πραγματικούς οικονομικούς όρους της μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, της ανεργίας και της φτώχειας που συνεχώς διευρύνονται, τότε έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τελών, δηλαδή αύξηση δαπανών στις οικογένειες ή τα άτομα.

4. Η Εναλλακτική Κίνηση χαρακτηρίζει την πολιτική των τελών για το 2011 συντηρητική.

4.1 Η Εναλλακτική Κίνηση θεωρεί ότι τα τέλη οφείλουν να λειτουργούν αναδιανεμητικά και να αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Θεωρούμε κοινωνικά δίκαιο η πολιτική των τελών να ξεκινά από μηδενική βάση για τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα χαμηλά εισοδήματα και να κλιμακώνεται με κοινωνικά κριτήρια, φτάνοντας σε όλους αυτούς που αποκόμισαν και συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται και να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την πόλη (π.χ. τράπεζες, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, super markets, βιομηχανίες, κ.λ.π.). Είναι θετική η μείωση που γίνεται στα Α.Μ.Ε.Α. Σήμερα στον Δήμο της Αθήνας και από Δημαρχίας Κακλαμάνη οι άνεργοι απαλλάσονται από δημοτικά τέλη. Άρα δεν είναι παράνομο όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, για να το απορίψει χωρίς συζήτηση.

Χρειάζεται να γίνει άμεσα μια ενδελεχής μελέτη για την τιμή μονάδας και να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, αντίστοιχες των πραγματικών σημερινών καταστάσεων, σε σχέση με την περιοχή, τη θέση και το μέγεθος του καταστήματος, την περιοχή, το μέγεθος και την καθ’ ύψος θέση της κατοικίας, κ.λπ, ώστε τα δημοτικά τέλη να κατανέμονται δικαιότερα.

Να υπάρξει άλλος τρόπος υπολογισμού των τελών, δηλ. να μην υπάρχει το τ.μ. ως βάση, π.χ. δεν πρέπει να πληρώνει το ίδιο μια τράπεζα με ένα ψιλικατζίδικο, η ένα κέντρο διασκέδασης με ένα κατάστημα παροχής υπηρεσιών.


4.2 Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, παραμένει αδιευκρίνιστο το μέλλον της προστασίας του δημόσιου χώρου από καταλήψεις με τα προσδοκώμενα έσοδα από τη νόμιμη ή παράνομη κατάληψή του. Οι καταλήψεις των καταστημάτων στο παραλιακό μέτωπο να περάσουν στο Δήμο.

Προτείνουμε την συγκρότηση επιτροπής από το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα μελετήσει και θα κάνει προτάσεις στα θέματα των τελών σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: