Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr

Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Κάλεσμα της Νεολαίας Συνασπισμού στην πανεργατική απεργία

Όλοι και όλες στους δρόμους στη 48ωρη απεργία 19 και 20 Οκτωβρίου

Στις 10.00 στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Να τους ανατρέψουμε!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τον πόλεμο που έχει κηρύξει ενάμιση και πλέον χρόνο στον κόσμο της εργασίας. Με βάση το νέο πολυνομοσχέδιο χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς μάλιστα οι απολυόμενοι να έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης. Αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης καθώς από το 2013 θα ακολουθήσει νέος γύρος μαζικών απολύσεων.

Στον ιδιωτικό τομέα η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της αρχής της εύνοιας αφήνουν τους εργαζομένους απόλυτα έκθετους στις επιθυμίες των εργοδοτών. Μοναδικό καταφύγιο των εργαζομένων έχει μείνει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των 725 ευρώ (με εξαίρεση τους νέους κάτω των 25 ετών που- αν βρουν δουλειά- θα αμοίβονται με το 80% της ΕΓΣΣΕ). Προκειμένου δε να διευκολύνονται οι εργοδότες στη σύναψη των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι πλέον δυνατή η σύναψη τέτοιων συμβάσεων από ενώσεις προσώπων οι οποίες μπορούν να συσταθούν ακόμα και με 20 άτομα. Οι εργοδότες θα μπορούν έτσι να συστήνουν εργοδοτικά σωματεία και να συνάπτουν συμβάσεις με ευνοϊκούς για αυτούς συσχετισμούς. Οι συμβάσεις αυτές θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση των μισθών.

Από τις 30.000 θέσεις εργασίας που καταργούνται η κυβέρνηση εξοικονομεί 200 εκατ. ευρώ ενώ η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα εισφέρει στο δημόσιο ταμείο άλλα 125 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή, λοιπόν, που κατεδαφίζουν και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα και διαλύουν κάθε έννοια κοινωνικού αγαθού προσφέρουν 863 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση της Proton Bank τα οποία προστίθενται στα 108 δις ευρώ που έχουν δοθεί από το 2008 για τη διάσωση των τραπεζών!

Έχει πλέον αποδειχτεί ότι η σημερινή κρίση αποτελεί την βαθύτερη δομική καπιταλιστική κρίση από το 1929 συνιστώντας ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ότι προφανώς δεν αποτελεί κανενός είδους ελληνική ιδιαιτερότητα. Οι εργαζόμενοι από τη Wall Street μέχρι τις πλατείες της Μεσογείου έχουν πλέον αντιληφθεί ότι ο δικός μας δρόμος μπορεί να περάσει μόνο μέσα από την ανατροπή των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους. Περνάει μέσα από την συνολική ανατροπή των κοινωνικών συσχετισμών. Να μειωθούν τα κέρδη και τα προνόμια των τραπεζών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών όχι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις μας. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: