Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr

Σάββατο, Μαΐου 03, 2008

Απόσπασμα απο τη στήλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου "ΟΙΚΟΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ" της 19ης Απριλίου 2008



...Μέχρι προσφάτως πιστευόταν ότι οι επιπτώσεις από την έκθεση σε μη-ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι μόνο θερμικές, δηλαδή ότι προκαλούν πρόσκαιρη μόνο αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλα τα όρια που ισχύουν στις διάφορες χώρες αφορούν αποκλειστικά τις θερμικές επιπτώσεις.

Οι ενδείξεις για μη θερμικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μη-ιοντιζουσών ακτινοβολιών πληθαίνουν και ενισχύονται από έναν αυξανόμενο αριθμό μελετών σε όλο τον κόσμο. Οι μελέτες εστιάζονται κυρίως στις εξής μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την έκθεση σε μη-ιοντίζουσες ακτινοβολίες από τις κεραίες και την χρήση κινητού: καρκίνοι και λευχαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαταραχές κατά την κύηση, καταρράκτης.


Οι απειλές αυτές έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται σοβαρά από την διεθνή ιατρική κοινότητα. H πρόσφατη έκθεση της ανεξάρτητης διεθνούς ομάδας BioInitiative Group, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2007 τονίζει ότι παρατηρήθηκαν αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδα χιλιάδες φορές χαμηλότερα από τα όρια που έχουν θεσπισθεί με βάση τις θερμικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας και ότι πρακτικά δεν υπάρχει ελάχιστο όριο κάτω από το οποίο η έκθεσή μας σε μη-ιοντίζουσες ακτινοβολίες δεν επηρεάζει την υγεία μας.


Υπάρχουν βέβαια και οι κατ’ επάγγελμα ή καθ’ έξη εφησυχαστές. Οι μεν, εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, οι δε, κάνουν κακή επιστήμη. Η πρόταση: «η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας είναι ακίνδυνη», δεν είναι επιστημονική αλλά μάλλον θεολογική. Δουλειά του επιστήμονα είναι να αμφιβάλλει, να ασκεί κριτική, να απορρίπτει τις αναλλοίωτες και αιώνιες αλήθειες. Όχι να καταφάσκει και να υποστηρίζει τις θέσεις των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.


Σε πείραμα που έγινε, η μόνη επίπτωση που είχε η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες ήταν η αύξηση της μνήμης, ισχυρίστηκε προσφάτως ένας εφησυχαστής. Δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιος.


Δήμος Τσαντίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: